Близкият Изток може да остане без вода до 2040 г.

По-голямата част от Близкия изток и части от Африка е много вероятно да се окажат в състояние на „екстремен недостиг“ на водни ресурси до 2040 г., се казва в ново проучване на Института за световните ресурси. Това ще е резултат от комбинация от „промените в климата, икономическото развитие, урбанизацията и нарастването на населението“. WRI са събрали климатични и социално-икономически данни за 167 страни и са подредили в класация водното потребление на всяка от тях, изчислявайки „водния стрес“ – състоянието, когато търсенето на вода надвишава наличното количество – през 2020 г., 2030 г. и 2040 г.

water-fountain-582694_640

Топ шест на най-засегнатите страни – Бахрейн, Кувейт, Катар, Сан Марино, Сингапур и Обединените арабски емирства – са си все същите, но останалата част от топ 10 включва Израел, Палестина, Оман, Йемен и Саудитска Арабия в различните години. „Предвид регионално насилие [в Близкия изток] и политически вълнения, които държат световното внимание, водата може да изглежда по-малковажен проблем,“ казват от WRI в блог пост за изследването.

Ала достъпът до вода може да се окаже фактор, допринасящ за голяма част от политическата и социално-икономическата нестабилност в региона, според WRI. Изследователите се надяват, че проучването ще предостави на инвеститори, политици, фирми и организации солидни прогнози за глобалното водоснабдяване и търсенето на вода на национално ниво.

Други страни, които попадат в категорията „екстремен недостиг на вода“ до 2040 г., включват Испания, Гърция и Турция.

Съединените щати, Китай, Австралия, Индия, Мексико и Перу попадат във втората най-високата категория.

Чили, Естония, Намибия, Ботсвана ще се изправят пред значително увеличение на водния стрес до 2040 г. Постигането на сигурност в бъдещето по отношение на водните ресурси е една от шестте критични цели, които светът трябва да постигне това десетилетие, за да се осигури устойчиво бъдеще, казва WRI по повод новите данни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*