Румъния: сушата намалила плодово-зеленчуковата продукция с над 20%

Тази година производството на зеленчуци и плодове в Румъния ще бъде с появече от 20 на сто по-малко заради продължителната суша. Започвайки от тази есен, цените на плодовете и зеленчицуте ще започнат да нарастват значително. Това заяви Аурел Танасе, изпълнителен директор на професионалната браншова организация „Продком – плодове и зеленчуци“.

vegetables-331638_640

„Спадът в производството на зеленчуци и плодове ще надмине 20 процента тази година заради сушата и ще се усети най-малкото при културите, които цъфтяха през периода с най-високи температури. В момента пазарът достатъчно добре снабден от вътрешното производство, разнообразен и няма проблеми. Минахме през август добре, защото населението беше на почивка и потреблението беше по-ниско. Ала напоследък има интерес към продукти, необходими за консервиране у дома“, заяви изпълнителният директор на Продком.

Директорът на организацията изтъкна, че е поискал от Министерството на земеделието финансова помощ за производителите на плодове и зеленчуци, които са регистрирали загуби поради сушата. В момента се извършват дейности по оценяване на засегнатите ферми.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*