Прозрачна батерия улавя и съхранява енергия от слънцето

Какво би станало, ако в недалечно бъдеще соларните клетки могат и да улавят, и да съхраняват слънчева енергия – едновременно? Изследователите от Университета Когакуин в Япония се стремят да направят точно това. Тяхната полупрозрачна литиево-йонна батерия-слънчев панел се презарежда, когато бъде изложена на слънчева светлина, съчетавайки производството на възобновяема енергия с нейното съхранение. Този елегантен дизайн може би ще реши проблема с осигуряването на ефективно и достъпнно средство за съхранение на възобновяема енергия?

solar_battery_thin

Хибридното устройство – панел и батерия едновременно – е отнел на изследователите в Когакуин немалко време за разработване. Още преди четири години екипът представи подобна полупрозрачна батерия, която бе свързана с устройство за съхранение. За да направят скок напред, изследователите са направили малки промени в материала за устройството. Крайият резултат е, че когато хибридът бъде изложен на слънчева светлина, той се оцветява, което му дава възможност за улавяне на енергия. След като батерията се зареди напълно, панелът става апълно прозрачен. Неговата полупрозрачност се дължи съвсем тънкия слой батерия, който е с дебелина само 80 до 90 нанометра.

Учените си представят, че този нов вид ВЕИ устройство може да се използва за направата на интелигентни прозорци, които генерират и съхраняват електроенергия от слънчевите лъчи. Изобретението също така може да се вгражда в екраните на различни електронни устройства. Докато слънцето грее, потребителите никога няма да се притесняват за зареждането на своите телефони и таблети. Нещо повече, ще бъде възможно човек да изнесе своя телевизор насред поляната и там да гледа любимия си мач или филм – на отиркито! Възможностите са безкрайни.

Изследователите от Когакуин не са сами в борбата за усъвършенстване и популяризиране на възобновяемата енергия. Налице са и други разработки, които включват ултра-тънки соларни панели, отпечатани като хартия, които могат да направят достъпна слънчевата енергия за милиарди хора, както и модерни подобрения на литиевите батерии, които могат драстично да понижат цените на системите за съхранение на енергията.

Снимка: университет Когакуин

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*