Гренландия глоби Грийнпийс за каскади по сондажни платформи

Гренландски съд глоби еко-организацията Грийнпийс с над 26 000 долара за „безпокоене“ на нефтени сондажи край бреговете на острова. Това е най-новата страница в борбата на еко-групата да се спре петролната промишленост в Арктика.

oil-rig

Активисти на Грийнпийс се опитаха да се качат на проучвателен стенд, принадлежащ към Cairn Energy, три пъти през 2011 г. Базираната в Единбург компания направи пет сондажа през въпросната година, но нито един от тях не откри търговски количества въглеводороди.

Еко-активистите не спират да напомнят, че един потенциален разлив на петрол в Арктика ще навреди непоправимо на околната среда. В тежките климатични условия на севера овладяването на инцидент би било ужасно трудно, а щетите върху екосистемата ще са огромни. Петролните компании от своя страна твърдят, че имат изключително подробни планове за намаляване на въздействието си, ако нещо се обърка при сондажните им кладенци.

Автономна в рамките на Кралство Дания, Гренландия е финансово независима, ако добива петрол, затова мнозина жители на страната подкрепят сондажите в моретата наоколо.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*