Бамбуков небостъргач се извива като спирала нагоре в облаците

Уникален проект за бамбуков небостъргач, полуфиналист на Световния архитектурен фестивал, постави нов акцент в използването на бамбук като строителен материал. Вместо единна кула, вдадена в небето, бамбукова сграда на GRG Architects представлява взаимосвързана поредица от все по-високи кули, спираловидно издигащи се по пътя си към облаците. Дизайнът е вдъхновен от структурата на естествените бамбук гори, където едно до друго растат бамбукови стебла с различни височини, ширини и разновидности расте.

CRG-Bamboo-Skyscraper-13

Устойчивото строителство е основният мотив в този проект. „Защо да не искаме да стоим със здрави, естествени влакна, на които са необходими пет години за израстване, вместо 20, 40 или 80 години“, реторично питат архитектите. Не само че бамбукът се отличава с устойчив и бърз растеж, но и неговите свойства също го правят отличен строителен материал. Растението се отличава с висока якост на опън, която съперничи на тази на стоманата, но е достатъчно лек за лесноCRG-Bamboo-Skyscraper-4

Всяка кула от бамбук в този небостъргач е проектирана чрез 20-метрово модули, което позволява на архитектите да използват по един 30-метров бамбук за свръзване на модулите. Скрепването е направено със скоби за подсилване на здравината на конструкцията.

CRG-Bamboo-Skyscraper-3

Стоманени свръзки укрепват бамбуковите тръби. „Решихме, че трябва да използваме свръзки от от неръждаема стомана за сглобявнето…, поради една много проста причина: 200-метрова сграда не може да бъде от пръти, вързани с въжета“. Обвивката на сградата е от Recyclable EFTE филм – материал, който освен, че се рециклира, се и самопочиства и е водоустойчив на атмосферни влияния.

CRG-Bamboo-Skyscraper-5

Графики: CRG Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*