Щатската еко-агенция сгрешила с разрешение на пестицид, отровен за пчелите

Американски апелативен съд постанови в четвъртък, че федералните регулаторни органи са допуснали грешка, давайки разрешение за инсектицид, разработен от компанията Dow AgroSciences. Съдърт отмени разрешителното, с което осигури победа не само на еколозите, но и на пчеларите.

honeybee

Апелативеният съд от Сан Франциско взе това решение, което е от ключово значение за местните медарии пчелари, които се притесняват от драматичния спад на пчелните колонии. Според пчеларите, намаляването на малките работливи насекоми накърнява опрашването на ключови хранителни култури и е свързано с широкото използване на инсектициди, известни като неоникотиноиди. Критиците на тези препарати твърдят, че Агенцията за защита на околната среда изглежда не е в състояние да оценява рисковете обективно и задълбочено.

Делото е заведено през 2013 г. от група организации, представляващи медарската и пчеларската индустрия. Групите обвиниха еко-агенцията, че е одобрила препарат, съдържащ сулфоксафлор. Според еколозите и пчеларите, изследванията са показали, че това вещество е силно токсично за пчелите.

Съдът заяви в своето решение, че въпросният сулфоксафлор е вид неоникотиноид.

Прозиводителят на веществото Dow заяви в изявление, че „уважително не е съгласен“ с решението на съда и че ще „работи заедно с Агенцията за защита на околната среда за постигането на ред и … ще извърши допълнителна регулаторна дейност в подкрепа на регистрацията на продуктите“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*