Южният океан поглъща повече парникови газове

Огромният Южен океан около Антарктида е започнал да поглъща повече парникови газове от атмосферата през последните години. Това спомага за ограничаване на изменението на климата. Явлението е новост, след като много години поглъщането в Южния океан бе в застой, обявиха учени в четвъртък.

waves-336696_1280

Естественото поглъщане на въглеродния двуокис в Южния океан грубо се удвоило до 1,2 милиарда тона през 2011 г. – еквивалентно на годишните парникови емисии на Европейския – спрямо нивата десетилетие по-рано.

„Това е добра новина – за момента“, що се касае до усилията да се забави глобалното затопляне, породено от дейността на човека, коментира Никълъс Грюбер, автор на изследването на Швейцарския университет ETH Zurich.

Учените обаче не могат да прогнозират колко дълго ще продължи склонността на Южния океан да усвоява повече въглероден двуокис.Освен това поглъщането му във водите води до увеличаване на киселинността на водата, което не е повод за радост.

„По-високите нива на въглероден двуокис във водата е лоша новина за морския живот, защото – веднъж по-гълнат – той се превръща във въглеродна киселина“. Вкисляването на океана пречи на черупровите животни – раци, омари, миди – да изграждат своите предпазни черупки, което ги прави много уязвими.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*