Египетски учени разработиха метод за обезсоляване на вода за няколко минути

Намирането на начини за създаване на чиста питейна вода там, където я няма, е терен за постоянно развитие на иновациите. Обезсоляването – процесът на филтриране на морска вода, за да стане тя годна за пиене – е може би най-често срещаният подход. Изследователи от целия свят са в процес на борба за намирането на икономически ефективен и мобилен начин за обезсоляване на вода за селските райони, където има вопиюща нужда. Затова е вълнуваща новината, че изследователи от университета Александрия в Египет са разработили нов и обещаващ метод, който може да превръща солена вода в питейна вода само за няколко минути.

water

Новият египетски метод се базира на мембрани, привличащи солта, и изпаряване, за да се превърне мръсната морска вода в прясна питейна вода, годна за консумация и за напояване. Изследователите използвали мембрани, съдържащи пудра от целулозен ацетат, който е много евтин за направа в Египет. Пудрата работи в съчетание с други компоненти, за да се свърже сис солените частици, докато като те преминават през мембраната. По същество това е филтър, който улавя солта и оставя прясна вода да премине, с което много прилича на други видове филтри, улавящи частици и микроби.

Това е първата част от двуетапен процес, наречен первапорация. Вторият етап включва нагряване на получената вода, докато тя се изпари. Подобно на дестилацията, водната пара се кондензира и по този начин се отървава от други примеси. В крайна сметка се събира съвсем чиста вода.

Изследователите публикуваха своите констатации миналия месец в сп. „ Water Science and Technology“, твърдейки, че този метод дава възможност за ефективно третиране на вода, заразена с множество замърсители – нещо, което е доста трудно и отнема много време за постигане с досега съществуващите технологии.

Системата може да се изгради от евтини, местно произведени материали, което я прави по-рентабилна и лесна за разпространение. Другото предимство на този метод е, че не изисква електричество. Това запазва разходите ниски и дава възможност методът да се използва за филтриране почти навсякъде, дори и в изостаналите селски райони.

2 коментара

  1. В подобни случаи се използват слънчеви колектори. На Египет предимството им е , че имат доста пустиня 😉

  2. Е как тогава става това загряване и изпаряване, ако не се използва електрическа енергия ???

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*