Китай разследва незаконно отглеждане на ГМО култури

Китай ще започне разследване в национален мащаб заради подозрения за незаконно отглеждане на генетично модифицирани култури (ГМО), обяви министерството на земеделието на интернет страницата си. Разследването започва след доклад от официален финансов вестник тази седмица, че е открита ГМО соя на терен, попадащ в най-добрата зона за отглеждане на маслодайните семена.

soybeans-182295_1280

Китай водещият купувач на ГМО соя в света, но Пекин засега не е разрешил отглеждането на местна земя на генетично модифицирани култури, въпреки че страната изразходва милиарди за изследвания. Въпреки това някои фермери в североизточната провинция Хъйлундзян отглеждат ГМО соеви култури – незаконно. По този начин те се надяват на по-високи добиви.

Съобщението във финансовия вестник е идентифицирало площ близо до град Суиуа, за което се твърди, че е място на отглеждане на ГМО, но повече подробности няма.

Противниците на ГМО производството отдавна обвиняват китайското министерство на земеделието за слабия надзор над генетично модифицираните култури. Налице са и твърдения, че ГМО семена се продават свободно на земеделските пазари. Според някои, в 20 китайски провинции се отглежда ГМО ориз.

Хъйлундзян е провинцията, която произвежда около една трета от общата продукция соя в страната. Тя е известна с отглеждането на богати на протеин соеви култури без ГМО, използвани за направата на хранителни продукти като тофу и соев сос. Китай изнася около 200 000 тона соя годишно, главно за Южна Корея, Япония и САЩ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*