Нова трудност пред оцеляването на пчелите: цветята губят аромата си

Почти всеки ден научаваме за различините ефекти от изменението на климата. Ново изследване показва, че цветята и другите растения скоро ще започнат да губят своите ароматни молекули поради излагането на приземния озон. Това е неприятно за любителите на цветя, очевидно, ала ще се окаже съсипващо за опрашителите, които разчитат на тези ароматни молекули, за да намират цветовете с най-много цветен прашец. А тъй като опрашването, извършвано от пчелите, е свързано с наличието на храната, която консумираме, то новата заплаха означава директно проблем за хората – първоизточниците на климатичните промени. Какъв бумеранг, нали?

bee-259983_1280

Новото изследване, публикувано в списание New Phytologist, илюстрира мрачна картина за бъдещето на фауната на планетата. Поради по-засилено излагане на озон, който се счита за замърсител, деликатните ароматни молекули на цветовете ще се разграждат по-бързо. В същото време се очаква приземният озон да се увеличава през следващите десетилетия – заради глобалното затопляне. Това значи, че ефектът на разграждане на ароматните молекули ще се ускори. Цветята няма да смогват да излъчват достатъчно аромати, за да привличат опрашителите, а наличните миризми ще пътуват във въздуха доста по-малко. Това ще направи доста труден живота на опрашителите.

Изследването се фокусира върху едни от най-често срещаните диви пчели в Европа, които са добър показател за това как се държат другите видове пчели и как реагират на променящите се условия. Изследователите са открили, че дивите пчели, които обикновено пътуват най-дълги разстояния, за да посещават цветята, са изгубили необходимите ароматни „знаци“ за намиране на растенията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*