Застоят в глобалното затопляне върви към своя край

Рекордни температури и моделите на промените в климата в световните океани са част от признаците, че застоят в глобалното затопляне е към своя край, обяви Метеорологичната служба (Met Office) на Великобритания в съобщение в понеделник. Новината идва малко над два месеца преди преговорите на 200 страни в Париж, на които ще се търси глобално споразумение за ограничаване на изменението на климата.

global-warming

През 2013 г. доклад на Комисията по климатични науки при ООН направи забележка, че температурите са се увеличавали с по-бавен темп в годините след 1998 г. в сравнение с предходните 50 години. Тенденцията бе определена като застой в глобалното затопляне.

Сега обаче Met Office сподели наблюдения, че климатичните модели в Тихия и Атлантическия океани и рекорднитве глобални температури през миналата година – заедно с очакванията за 2015 г. и 2016 г. – говорят за проямана на тенденцията. „Всички тези сигнали са в съответствие с това, което ние очакваме да видим в края на застоя“, каза Адам Скейф, един от авторите на доклада.

Миналата година беше най-топлата от началото на 19-ти век, според Световната метеорологична организация на ООН.

Климатичният феномен Ел Ниньо – увеличението на температурите на повърхностните води в Тихия океан – има вероятност да допринесе за още една година на рекордни температури през 2015 г. Скайф обаче казва, че изкуственият принос към глобалното затопляне също ще играе голяма роля.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*