Хвърлена ръкавица: бъдещият кмет на София може да направи града Европейска зелена столица

Бъдещият кмет на София, който и да е той, ще бъде посрещнат в кабинета си с ново предизвикателство: да преобрази столицата и да я направи Европейска зелена столица. Как може да го постигне му написаха в писмо 18-те ортганизации от инициативата „София – Европейска зелена столица“. Те изпратиха писмо до бъдещия кмет на София, с което предлагат концепция за превръщането на столицата в по-чист град с по-здравословна среда за живеене и по-малко бедствия. Заложените в концепцията политики и мерки могат да бъдат реализирани в краткосрочен план и да осигурят по-чист въздух с по-малко въглеродни емисии и фини прахови частици, повече възможности за връзка с природата, повече възобновяема енергия, по-малко отпадъци и по-ефективното им обработване, по-екологичен и по-удобен транспорт, повече зелени работни места.

DSC_9538
В деня на София писмото до бъдещия кмет бе внесено в Столичната община от 3-годишната София Браткова.

 

Проблемите на София са многобройни – мръсен въздух, шумово замърсяване, много занемарени зелени зони, много неизползвани пространства, малко вело-алеи и пешеходни трасета, зле организирана улична и транспортна мрежа и т.н. Независимо от тези проблеми, София е избрана за Европейска столица на спорта 2017. Това е парадоксално, тъй като в града има твърде малко възможности за масов и лесно достъпен спорт.

В писмото си инициативният комитет „София – Европейска зелена столица“ предлага решение на тези проблеми, като изготви цялостна концепция от политики и мерки, както и първи стъпки за подобряване на градската среда. Реализацията им би направила града ни по-чист и здравословен, както и по-удобен и приятен за живеене. Само воля е нужна на Столична община, за да реализира тези стъпки и да превърне града ни в екологичен град за пример – истински зелена европейска столица при трайно сътрудничество с гражданите и бизнеса. Експертите от ИК „София – Европейска зелена столица“ съюзиха своите компетенции за създаването на “пътна карта“ за този преход. Тяхната инициатива предлага от набор политики за синхронизирано екологично развитие на всички жизнени системи на града.

Ключов фактор в концепцията е активизирането на наличните природни ресурси на града ни, които са изобилни и разностранни – например близостта с планина-природен парк; планинските реки, спускащи се през града; биоразнообразието в околностите; плодородната полска земя, изобилието от слънце и др. Концепцията предлага няколко водещи инициативи, като например засаждане на 1 000 000 дървета в зелените клинове и междублоковите пространства, провеждане на зелени коридори и еко-пътеки от центъра на София към Витоша и околностите, множество пилотни проекти за устойчиво развитие на кварталите, градско земеделие и енергийна независимост.

С приемането на предложената концепция като бъдещ план за развитие София би имала основание и да кандидатства и шанс да спечели конкурса „Европейска Зелена Столица 2019“.

Зад инициативата „София – Европейска зелена столица“ застанаха 18 неправителствени организации, фокусирани върху различни аспекти от опазването на околната среда, обществото, градоустройството и градската среда, транспорта. В Инициативния комитет участват експерти от “Грийнпийс” – България, „Велоеволюция“, Българска соларна асоциация, Фондация ЕкоОбщност, Сдружение „Див Рошков“, Българско дружество за защита на птиците, Гражданска Инициатива „Зелени релси в София“, Био Град София, Хранкооп – София, „Спаси София“, Индустриален клъстер Електромобили, Екологично Сдружение „За Земята“, Българска асоциация за електрически превозни средства, Електромобили.БГ, Сдружение Провокад, dontDIY, Фондация ФОРУМ, Гражданска инициатива Релсов обществен транспорт, инициатива „Зеленият град“ (Асоциация на производителите на декоративни растения в България и Съюз на ландшафтните архитекти) и др. Координатор на Инициативния комитет е Група Град.

2 коментара

 1. Твоите простотии са достатъчни да откажат хората от обществено обсъждане…

 2. Ама какво пречеше писмото да беше публикувано в проект и обсъдено с обществеността (поне интернет обществото) преди да се внесе. Смятам, че много хора има какво да добавят. Например:
  – използване на геотермална енергия;
  – въвеждане стандарта за пасивно строителство (дори да се забрани монтирането на нови прозорци без стъклопакет с три стъкла);
  – закупуване на машини за оросяване на въздуха, както това е направено в Прага и се използват при температури над 27 градуса;
  – да се изградят бентове по реките, така че те да станат по-пълноводни (също Прага);
  – възстановяване и изграждане на допълнителни улични чешми и др.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*