Свиването на езеро в САЩ подсказва за риска от мега-суша в северна Америка

Там, където водите на реката Колорадо се спуска от заснежените планини в в сухия американски югозапад, се намира езерото Пауъл. Дълбоко до 150 метра на места, с с тесни странични каньони, то има изключително дълга брегова линия. Тежката суша през последните години обаче, в съчетание с изтичането на водите по начин, който мнозина еколози определят като „неустойчив“, е намалила количеството на езерната вода до едва около 42% от капацитета му, според американската космическа агенция НАСА.

lake-powell-143206_1280

Пиковият приток на езерото се случва от средата до края на пролетта, когато се топи снгът в Скалистите планини. Но от 2012 г. Снегът и количетвото на валежите са необичайно ниски. Регионът търпи необичайна суша.

Навигацията по водата вече е трудна – езерните карти показват вода там, където днес е само суха земя. Около цялото езеро поразително бледи ленти от скали разказват за отдръпването на водите.

Учените от НАСА, Университета Корнел и Университета на Колумбия предупредиха по-рано тази година, че този регион скоро ще бъде превзет от десетилетия на „мега-суша“. Това навярно ще стане през втората половина на този век, ако изменението на климата продължава да се случва със същите темпове.

Учените прогнозират, че има 80% шанс за продължително засушаване в района между 2050 г. и 2099 г. – освен ако не се предприемат драстични мерки за смекчаване на последиците от изменението на климата. В същото време броят на хората, живеещи в региона и в централните равнини, както и обемът на водата, от която те се нуждаят, нарастват бързо през последните десетилетия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*