WWF: броят на рибите в океаните е „на ръба на изчезването“

Количеството риба в океаните е намаляло наполовина от 1970 г. Досега. Това е решителна крачка към „ръба на пълното изчезване“, причинено от прекомерен риболов и други заплахи. Данните обяви WWF в сряда.

Популациите на някои видове риба, като например риба тон, скумрия и паламуд, са намалели с почти 75%, според проучване на WWF и Зоологическото общество на Лондон (ZSL). Лошото управление на риболова е дфокарало някои видове до ръба на изчезването, посочва марко Ламбертини, генерален директор на WWF International.

fish-234677_1280

„Налице е огромен, огромен спад при видове, които са от решаващо значение“ – както за океанската екосистема, така и за продоволствената сигурност за милиарди хора, каза Ламбертини. „Океанът е еластичен, но и той си има ограничения.“

Риби, морски бозайници, птици и влечуги са намалели с 49% между 1970 и 2012 г., сочи още докладът. Само при рибите спадът е 50 на сто.

Анализът е обхванал 5 829 популации от 1 234 вида, сред които тюлени, костенурки, делфини и акули.

„Този доклад показва, че милиарди животни са били загубени в световните само в рамките на един човешки живот“, каза Кен Норис, директор по научните изслдвания в ZSL. „Това е ужасно и опасно наследство, което ще оставим на внуците си.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*