Нови хибридни слънчеви клетки генерират 5 пъти повече енергия

Учени са разработили нова хибридна соларна клетка, която впряга светлината и топлината на слънцето, за да генерира повече енергия, отколкото когато и да било. Решението е резултат от съчетаването на фотоволтаична клетка с полимерни филми. Получената хибридна слънчева клетка може да произвежда до пет пъти по-голям волтаж от досега съществуващите технологии. Въпреки че този вид слънчеви клетки е много по-скъп, отколкото другите, разработени досега, учените са категорични, че ползата от увеличеното производство на слънчева енергия далеч надхвърля по-високата цена.

photo-volt-sofia-ins-2

Всяко поколение нови соларни клетки е все по-ефективно в сравнение с предишнитете, когато става дума за конвертирането на слънчевата светлина в енергия. Разработчиците се опитват да направят клетките по-ефективни по различни начини, понякога чрез добавяне по-голяма повърхност, друг път чрез преобразуватели за светлина и т.н. Въпреки това дори и най-новите разработки все още не успяват да се възползват от голяма част от слънчевата радиация. „Хибридизирането“ на материала, от който са изработени соларните клетки, е един от начините да за повишаване на ефективността. Затова учените са експериментирали с различни вещества, за да постигнат това „хибридизиране“. Еункйонг Ким и колегите му са използвали прозрачен, проводим полимер, известен като PEDOT, който показал, че работи по-добре от очакваното.

Тънкият слой (филм) от PEDOT, който се загрява от на светлината, се напластява с със сяветлочувствителна боя и след това се поставя върху пироелектричен тънък филм и термоелектрично устройство, които и двете могат да конвертират топлината в електричество. Резултатът е устройсство, което впряга слънчевата енергия с темпо, което е с 20 на сто по-високо от темпото на соларната клетка в самостотелен режим. Това е възможно, защото хибридната клетка може да генерира електричество и от слънчевата топлина, освен от светлината.

3 коментара

  1. Последно 5 пъти повече, или 20% повече? Защото не е едно и също.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*