Снимка на измършавяла полярна мечка разкрива трагедията в Арктика

Снимка на измършавяла и болнава полярна мечка в Свалбард, Норвегия, се разпространи светкавично из интернет, разкривайки трагедията на Арктика. Шокиращият образ на гладуващата полярна мечка е заснет от фотографа Керстин Лангенбергер при Баренцово море, на норвежкия архипелаг Свалбард. За съжаление тази мечка не е изолиран случай. „Да, аз съм виждала мечки в добра форма, со съм виждала и много мъртви и гладуващи полярни мечки“, заяви фотографът в своята Facebook страница.

polar-bear-tragedy-svalbard-norway-1

Изследователите, които следят тази област, наблюдават драматична загуба на морски лед заради глобалното изменение на климата. Джоф Йорк, старши директор по консервацията в Polar Bears International, изучава Арктика и наблюдава тази област в продължение на 14 години. Налице са много снимки и съобщения за кльощави, измършавели и умиращ възрастни мечки в последно време, особено от областта на Баренцово море, казва ученият. „Очакваме и по-лоши години [за полярните мечки], тъй като Арктика се затопля и местообитанията от морски лед намаляват с течение на времето“.

Полярните мечки не са единствените животни, бъдат засегнати от топенето на морския лед и затоплянето на температурите на водата. Моржовете, които обикновено „се изтягат“ на морския лед, започват да се събират на суха земя северозападната част на Аляска. Белугите, полярните китове и косатките също променят своите модели на поведение поради липсата на морски лед. Белоносите делфини също са принудени да се подвизават на север в търсене на морски ледове.

Повтаряйки исканията на учените за рязко намаляване на парниковите газове в световен мащаб, Лангенбергер призова за навременни действия във връзка с публикуваната от нея снимка. „Нека да направим нещо за най-голямата заплаха на нашето време“, каза тя. „Може би ние няма да можем да спасим тази мечка тук. Но всяко малко действие, което правим, за да променим начина си на живот, е стъпка в правилната посока. Ние трябва започнем и да продължим!“.
Снимка: Керстин Лангенбергер във Facebook

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*