Изменението на климата прави арктическите комари по-опасни

В Аляска много от местните жители се шегуват, че в продължение на години комарите са „птицата-символ на щата“, визрайки както големината на насекомото, така и разпространението му. Изменението на климата обаче може да направи тази шега сериозна. Ново проучване на Института за арктически изследвания при Колежа Дартмаут сочи, че повишаването на температурите в Арктика ще има мащабен ефект върху популацията на комарите. Теще се люпят по-бързо и ще растат по-бързо. Това, от своя страна, ще повлияе на популацията от карибу (вид елени), която „храни“ комарите.

mosquito-83639_1280

Не е тайна, нито е изненада, че глобалните температури се покачват. Ала повечето хора вероятно не знаят, че изменението на климата засяга Арктика много повече, отколкото която и да е друга част на земното кълбо. Там средните температури са се увеличили два пъти повече в сравнение с глобалния темп на нарастване през последните 100 години. Поради малкото биоразнообразие в района взаимоотношенията хищник-плячка са изключително уязвими. Проучването на Дартмаут разкрива какво драматично влияние имат повишаващите се температури върху малките кръвосмучещи насекоми.

По същество проучването е установило, че по-високите температури карат комарите да се излюпват средно две седмици по-рано. Освен това топлината скъсява времето на тяхното развитие през етапите ларва и каквида – с около 10 на сто за всеки градус повишаване на температурата. Бръмбарите-гмуркачи са основните хищници – врагове на арктическия комар. По-голямата популация на комарите би трябвало да има пряка връзка с евентуално увеличаване на броя на кръвосмучещите, изядени от бръмбарите, но всъщност е обратното: тъй като комарите сега прекарват по-малко време в най-рисковия етап от живота си, хищниците изяждат по-малко комари. Това води до повишен шанс за оцеляване на комарите в зряла възраст. Иначе казано, до по-голяма популация от комари. При сценарий с 2°C затопляне, според изследването, степента на оцеляване на комарите „ще се увеличи с до 53 процента, значително нарушавайки хранителната верига“.

Изследването е публикувано в журнала „Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences“.

Снимки: Lauren Culler/Dartmouth College

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*