Изследователи спасили древни семена от Сирия

Уникална колекция от семена е спасена от унищожение в Сирия, след като учени успяха да пренесат „контрабандно“ ценните семена извън страната.

От 2012 г. насам учените от Международния център за изследвания на селското стопанство в сухите райони (ICARDA), който се намира на границата на Алепо, работят за защитата на своята банка за семена. Банката притежава една от най-важните колекции семена в света. Там се съхраняват древни семена, както и семена от основни хранителни култури като пшеница и ечемик. Учените са успели да изпратят 140 000 пакета със семена извън страната.

Syria-seed-bank-1

„Центърът, за съжаление, бе окупиран от въоръжени сили“, заяви генералният директор на ICARDA д-р Махмуд Соол. „Но някои от тях са земеделски производители и са получавали семена от нас. Те разбират стойността на центъра и знаят, че ние сме аполитични и нямаме нищо общо с правителството“.

Сирийският екип е успял да транспортира семената от центъра до Ливан и Турция със съдействието на Американския университет в Ливан и генералния директор по земеделските изследвания в Турция.

Въпреки че 87% от колекцията вече е била дублирана с цел предотвратяване на загуба, 13% от семената са уникални и биха могли да бъдат загубени, ако не се положат извънредни усилия за опазването им. Нещо повече – част от работата в центъра включва изучаване на древните зърна, които са устойчиви на сол и суша – жизненоважна работа в условията на изменение на климата, което прави прясната вода още по-оскъдна.

За момента самият център продължава да функционира – въпреки загубите на някои изследвания и стопанско оборудване.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*