Портативна вятърна турбина обещава лесен достъп до възобновяема енергия

Да използваме възобновяема енергия е предизвикателство за много от нас. Въпреки бързото спадане на цената на слънчевите панели, соларната енергия не е достъпна за мнозина – има доста хора с еко-съзнание, които не притежават покрив, на който да ги инсталират. Вятърната енергия е друга опция в много области, но пак има проблем, ако човек не притежава земя, върху която да инсталира един як ветрогенератор. Janulus, една компания от Минесота, която работи върху създаването на преносими вятърни турбини, наскоро започна кампания в Kickstarter за набиране на средства за финансирне на четири нови модела на лесни за използване, изящно проектирани генератори на енергия от възобновяеми източници. След за един ден кампанията набра почти всичкото целево финансиране за компанията.

Trinity-50-charging-an-smartphone

Компанията е разработила 4 различни модела на своята портативна вятърна турбина Trinity с мощност от 50, 400, 1000 and 2500 вата. Турбините разчитат на 7500 до 300 000 mAh литиево-йонни батерии, в зависимост от модела. Най-малката от вятърните турбини тежи само 1.4 кг. Това я прави наистина портативна във прекия смисъл на думата. Дори и най-големият модел пък се събира в багажника на кола. Освен това турбините са оборудвани с два различни вида витла, така че потребителят може да „персонализира“ моделите, за да се възползва от високи и ниски ветрови условия.

Май-малкият модел – 50-ватовият – е в състояние да генерира достатъчно електричество за зареждане на смартфон или други малки електронни устройства, така че е подходящ за многодневни приключения надалеч от дома. По-големите модели могат лесно да се използват в домашни условия, включително и при живеене а жилище под наем (при условие, че има външно пространство). Тези версии имат конектор, който позволява електричеството да се подава право в електроенергийната мрежа.

Очаква се преносимите вятърните турбини да се появят на пазара през април 2016.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*