Художник вари сладки напитки до получаване на лепкави „близалки“

Ако някога сте се чудили колко точно лоши са сладките безалкохолни напитки за здравето ви, нова арт-серия на художника Хенри Харгрийвс може да ви даде отговор. Харгрийвс се е заел да създава въздействащи снимки на бонбони и близалки. Но неговите бонбони и други лакомства са направени не от какво да е, а от изварени популярни безалкохолни напитки – варени до изпаряване на водата в тях. Това позволява на зрителите да видят, че съдържанието, което смятат за хидратиращо за своето тяло, всъщност е форма на нездравословна храна.

Henry-Hargreaves-dehydrate1

Харгрийвс, фотограф и художник от Бруклин, решил да изследва хранителните тайни в бутилките с напитки, които купуваме ден след ден, без да се замисляме за тяхното съдържание. Популярни напитки като Coca Cola, Mountain Dew, Monster Energy и други били подложени на изпитание, за да разкрият истинското си съдържание на захар. Дори и напитки, рекламирани като „здравословни“, се оказали участници в експеримента на Харгрийвс, който – по думите на художника – „среща изкуството с науката“.

Henry-Hargreaves-dehydrate3

След часове изваряване всяка напитка била редуцирана до лепкава маса захар, къде по-голяма, къде по-малка. Всяка от сварените напитки след това била изсипана в калъп, изписан с името на безалкохолната напитка. Така съдържанието на бутилките придобило формата на традиционна близалка.

Получените сладки „лакомства“ са всичко друго, но не и привлекателни, с пясъчни текстури и отвратителни цветове. Но това, с което компенсират ужасния си вид, е фактът, че казват истината. Благодарение на проекта на Харгрийвс мнозина могат по-лесно да осъзнаят, че това, за което си мислят, че утолява жаждата им, е просто лепкав бонбон, маскиран като напитка.

Henry-Hargreaves-dehydrate2

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*