Шефът на Volkswagen Мартин Винтеркорн подаде оставка

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн обяви, че се оттегля от поста си след новината, че производителят на автомобили е изправен пред множество колективните искове, след като компанията призна за измама в тестовете за емисиите на 11 милиона автомобила. За да се справи с тежката си ситуация, германският производител на автомобили нае Kirkland & Ellis – същата кантора, която използва BP след петролния разлив на петролната платформа Deepwater Horizon в Мексиканския залив. Като се има предвид репутацията на VW като производител на екологично чисти коли, новината разтърси автомобилния свят, а потребители и акционери се изпълниха със съмнения за лоялността към видната марка.

Martin_Winterkorn_2015-03-13_001

Цялата автомобилна индустрия, наред с потребителските и екологичните групи, наблюдава много внимателно този случай и неговото развитие. Немското правителство е в смут. То призна, че се знае за съществуването на така наречените „коригиращи устройства“, предназначени за заобикаляне на нормите за емисии чрез измама. Въпреки това министерството на транспорта отрече да знае, че такива устройства са били използвани действително от автомобилостроителя.

VW вече призна, че 11 милиона автомобила в световен мащаб са продадени след „корекция“ на изпитанията на емисиите. Сега компанията е заделила 6,5 млрд евро финансиране за справяне с евентуалната криза. Анализаторите коментират, че това може да се окаже недостатъчно, защото само криминалното разследване в САЩ може да струва 18 милиарда долара в дългосрочен план.

Главният изпълнителен директор на компанията Мартин Винтеркорн обяви, че ще се оттегли в сряда, след извънредна среща на борда на директорите, на която трябваше да се реши какви действия да предприемат срещу него.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*