Съдия отвхвърли забраната на полистирена в Ню Йорк

През декември 2013 г. Общинския съвет в Ню Йорк гласува единодушно забрана за използването на полистирол – материала, от който се правят „еднократни чашки за кафе, тарелки, кутии за храна. Този материал често (и погершно) бива наричан стиропор (погрешно, тъй като стиропор е марката екструдиран полистирол, използвани за изолация и произвеждана от Dow). Общинският съвет тогава реши, че леките кутийки са негодни за рециклиране, а забраната създаде усещане за стъпка в правилната посока, обещавайки намаление на планините от вещи за еднократна употреба, които се издигат по депата за отпадъци.

4083805329_b2c78ff3e0_b
Кутия за храна от полистирол. Снимка: CC BY 2.0 Wonderlane

 

Не изненадващо обаче, че пластмасовата индустрия побърза да отвърне на удара. Тя се аргументира, че това, че в момента няма открити съоръжения за рециклиране на полистирол в Ню Йорк, не означава, че вещите от този материал не могат да се рециклират. Наред с това местните медии бяха бомбардирани с прес-съобщения за ползите от полистирена в рамките на добре организирана PR кампания.

Сега щатският съдия във Върховния съд Маргарет Чан е заела страната на полистиреновта индустрия. Тя твърди, че забраната е била осъществена без напълно обмисляне на възможностите за рециклиране. Според индустрията, градът ще спести 400 000 долара годишно, ако само 40 на сто от този вид пластмаса се рециклират.

Въпреки това забраната, която получи откритата подкрепа на тогаващния кмет Майкъл Блумберг, все още не е обречена. Изданието The Guardian съобщава, че градската управа продължава да търси начини да запази забраната в сила и продължава да счита крехката пластмаса за екологичен проблем.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*