Евро-депутати настояват за „реални“ тестове на емисиите от автомобили

motorcycle-775666_1280

Комисията по околна среда на Европейския парламент прие вчера актуализация на правилата за автомобилните емисии в ЕС, определяйки лимити за дадени замърсители, включително NOx. Евродепутатите призоваваха за нови процедури за тестване на емисиите, които да съответстват на „реалните условия на използване“ и които да бъдат въведени от 2017 г. Политиците настояват още всички нови автомобили, пускани на пазара на ЕС, да бъдат оборудвани с горивометри и индикатори за промяна на оборудването до 2019 г.

„Обществено здраве зависи от доброто качество на въздуха, особено в големите градове, където живеят много хора. То може да бъде повлияно от емисиите от автомобили и други замърсители“, заяви евродепутатът Албърт Дес от ЕНП, Германия. „Днес комисията по околна среда показа силната си подкрепа за въвеждане на процедура за тестване на емисиите при „реални условия на използване“. Много важно е пътните превозни средства да спазват строгите норми за емисиите не само в лабораторни условия, но и в реалния свят“.

Докладът беше приет с 66 гласа за срещу 1 против.

Резултатите от процедурите по тестване на емисиите, които представляват базата за типовото одобрение на автомобили в ЕО, следва да отразява нивата на емисиите, наблюдавани при реални условия на шофиране, казват депутатите. Комисията трябва да въведе тест за емисиите при реално шофиране за всички превозни средства, типово одобрени или регистрирани от 2015 г., с „фактор на съответствие“, отразяващ възможните допустими отклонения от процедурата за измерване на емисиите, която действа, до 2017 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*