Китай започва изграждането на най-голямата си соларна централа

Китай започна изграждането на най-голямата слънчева електроцентрала в страната, разгърната на над 2550 хектара земя сред пустинята Гоби. Мястото се намира в провинция Цинхай.

China-Gobi-desert-solarproj-726x400

Заводът ще има обща мощност от 200 мегавата и ще бъде в състояние да осигурява електричество за 1 милион домакинства, според Qinghai Solar-Thermal Power Group. „Нейният капацитет за съхранение на топлина е 15 часа, като по този начин електроцентралата ще може да гарантира стабилно, непрекъснато производство на енергия,“ съобщи Синхуа, цитирайки председателя на борда на директорите ВуВу Лонги. След започване на работа соларната електроцентрала ще намали употребата на въглища с 4,26 милиона тона всяка година. Това ще доведе до намаляване на емисиите на въглероден диоксид и серен диоксид съответно с с 896 000 тона и с 8 080 тона.

Соларната кула на системата ще има по-висока ефективност и по-добро съхранение на енергията от най-често използваните системи, казват от фирмата. Освен това тази електроцентрала ще бъде първата от такъв мащаб слънчева електроцентрала в Китай.

Към 2014 г. соларният капацитет в Китай беше 28,05 гигавата. Страната има амбицията да увеличи мощностите до 100 гигавата до 2020 г.

6 коментара

  1. да помисля, ако китайците вместо ориз ядяха боб и пърдяха в система от траби то китай щеше да е най големия износител на газ в света. абе тия китайци са много прости – от ориза запек ще хванат. В България парното е на гас и се пуска директно под-юргана.

  2. Засрамете се GreenTech как може да не правите разлика между фотоволтаична и термална електроцентрала при условие че разликата е видима – в средата има огромна кула

  3. Централата не е фотоволтаична а термална

  4. Най-големият консуматор на електричество не са домакинствата, а индустрията. Ето затова не ти излиза сметката.
    Друг е въпросът, че подобно изчисление (еди колко си домакинства) е несериозно, защото едно средностатистическо домакинство в България потребява различно количество електроенергия в сравнение с едно американско в Ню Йорк, което потребява различно от едно калифорнийско, или едно норвежко и т.н.

  5. Нещо не е наред с числата. Ако с 200 мегавата могат да се захранят 1 милион домакинства. то на нас повече от един блок на АЕЦ не би трябвало да ни е нужен, за да захраним всички в страната.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*