Замърсяването на въздуха убива 3,3 милиона души годишно

smoke-238245_1280Ако има един неоспоримо негативен ефект върху планетата ни от горенето на изкопаеми горива, който има незабавно и постоянно влияние върху всички ни, това е замърсяването на въздуха.

Още едно ново проучване потвърждава, за кой ли път, че замърсяването на въздуха е смъртоносно за всички нас и може да стане двойно по-смъртоносно, ако не предприемем крути мерки да намалим ефекта от обичайната си дейност. Новото изследване, публикувано в списание Nature, заключава, че около 3,3 милиона души годишно умират преждевременно заради замърсяването на въздуха на открито. Това се дължи най-вече на излагане на фини прахови частици (PM 2.5, с диаметър по-малък от 2,5 микрометра). По-голямата част от смъртните случаи от PM2.5 са в Азия.

„Ние считаме, че емисиите от енергийните дейности в жилищата, такива като отопление и готвене, най-вече из Индия и Китай, имат най-голям ефект върху преждевременната смъртност в световен мащаб“, казватр учените. Те смятат, че това е по-сериозна причина от отравянето от въглеродни газове.

По-страшното е, че – според учените – с това темпо на замърсяване на въздуха нивото на смъртност ще се удвои в срок до 2050 година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*