Сипи.еу показва къде можем да пазаруваме насипно

z]o

Днес в глобалната мрежа дебютира СИПИ.еу – българска онлайн карта, която ще показва търговските обекти с възможност за насипно пазаруване – магазини и заведения. Наименованието идва от „Спри Използването на Пластмасови Изделия за Еднократна Употреба“.

mason-jar-750113_1280

Инициативата СИПИ.еу приканва хората да заменят пластмасата за еднократна употреба – пластмасови чашки, кутии, найлонови торбички и т.н., тъй като това са продукти, които се ползват много кратко време, преди да се изхвърлят, а след това остават завинаги в природата. Освен това са вредни за здравето, когато в тях има топли напитки или храни.

Каква е алтернативата? Когато пазарува навън, всеки може да си носи собствена чаша/канче за напитки, буркан/кутия за храни и платнени торби за покупките.

Екип от млади доброволци е решил да създаде тази карта, на която да се поставят всички търговски обекти, където може да се пазарува в собствен съд за многократна употреба. Потребителите лесно ще могат да намират заведенията и магазините, които отговарят на това условие и се намират най-близо. Всеки, регистрирал се в сайта, ще има възможност да изчислява със специален калкулатор колко пластмаса е спестил, ползвайки собствен съд. В сайта има и полезна информация за намаляване на боклука, разделното събиране, повторната употреба на продукти.

СИПИ.еу е инициатива на Младежки клуб по пешеходен и вело туризъм.

 

z]o
Защо да намалим пластмасовите съдове за еднократна употреба? Всяка година 8 000 0000 тона пластмаса отива в океана! Над 1 000 000 морски птици и 100 000 бозайници умират всяка година от пластмасовото замърсяване! Пластмаса покрива близо 40% от повърхността на океана! У 44% от морските птици, всички морски костенурки и все по-голям брой риби са намерени пластмасови частици! 85% от пластмасовите частици в океана са толкова малки, че се считат за микроскопични – още по-лесно за поглъщане от животните!

 

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*