Shell се отказва от сондажите за петрол в Арктика

Само няколко месеца, след като най-накрая получи разрешение за сондиране в Арктика, Shell обяви, че се отказва от усилията си да търси нефт и природен газ в Аляска. Причината – „разочароващи“ резултати от първоначалните изследвания.

oil-696579_600

Решението на Shell да се откаже от проучванията в кладенеца Burger J, разположен на около 240 км. навътре в морето от Бароу, Аляска, предизвика същински празник сред защитниците на околната среда, които от години се борят за спиране на сондажите в Арктика. Но дали това решение ще „затвори книгата“ на тема офшорни сондажи в Арктика?

Shell, която е собственост на Royal Dutch Shell Plc, излезе с изявление, с което съобщи за решението си, взето след бурна поредица от забавяния на резрешенията за проучвателни сондажи. Въпреки, че еколозите посрещнаха новината с облекчение и оптимизъм, реакцията на акционерите надали е толкова радостна. Компанията потопи около 7 милиарда долара в проектите си за сондажи в Арктика, от които 2,1 милиарда са само за сондажните права.

Други петролни компании, като например ConocoPhillips, също имат права за сондажи в Арктика, но засега никоя от тези фирми няма активни планове за работа. Компаниите предпочитат да замразят проектите си, докато цените на петрола са толкова ниски. Може би това ще откупи известно допълнително време на полярните мечки, докато еколози и иноватори продължават да разработват по-практични средства за намаляване на зависимостта ни от изкопаемите горива. А това, навярно, допълнително ще намали желанието на петролните компании да вложат милиарди долари в проучвателни проекти за сондажи из деликатните области на нашата планета.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*