Революционна оптична „ректена“ превръща светлината директно в електрическа енергия

Светлината е навярно най-изобилният ресурс на Земята и сега тя може да се използва за създаване на електрическа енергия директно. Първата в света оптична „ректена“, отчасти антена и отчасти токоизправителен диод, е разработена от учени от Georgia Tech с цел улавяне на светлината и превръщането й директно в постоянен ток. Опростявайки рязко процеса на производство на електроенергия, това хитро малко устройство наистина може да се преобърне света на възобновяемата енергия.

firstoptical

Много от формите на възобновяемата енергия – като например слънчевата и вятърната – изискват доста сложен, многоетапен процес, преди чистата риродна енергия да се превърне в използваема енергия. Ректаната обаче преобразува светлината директно в прав ток без нужда от охлаждане. Тя може да бъде използвана също така и за създаване на електрическа енергия от отпадъчна топлина. Устройството се състои от миниатюрни въглеродни нанотръбички и токоизправители, които улавят светлината, която не е необходимо да бъде само от слънцето. Антените от нанотръбички създават осцилиращ заряд, който преминава през токоизправител, включвайки и изключвайки с рекордна скорост, създавайки по този начи електрически ток. Милиарди ректени заедно биха могли да генерират по-съществени количества електроенергия.

Пробив като този може да преобърне изцяло енергетиката по света. „бихме могли да създадем соларни клетки, които са два пъти по-ефективни от сегашните, при цена, която е десет пъти по-ниска, а това, според мен, си е възможност да променим света из основи“, каза Баратунде Кола, доцент в школата по инженерна механика „Джодрдж В. Уудръф“ при Georgia Tech.

Ректените всъщност не са нова концепция. Разработена за първи път през 1960 г., технологията отдавна е обект на изследвания относно потенциалните си практически приложения. Бяха нужни 40 години на изследователите, за да разберат как да ги направят достатъчно малки, за да могат да съчетаят оптическите дължини на вълните, както и да направят съответните диодни токоизправители достатъчно малки и достатъчно бързи, за да уловят осцилациите на електромагнитните вълни.

6 коментара

  1. когато си представяш че нещо е възможно то наистина е така само където не знаеш как да го постигнеш.

  2. Някои нора наистина се чудят каква глупост да публикуват само и само да засипват Феисбук с
    статии. Без даже да им идва на акъла за глупотите написани там.

  3. Ако прочетете отново оригинала на EN, не е зле да добавите много съществената информация, че към настоящия момент ефективността на ректените (rectifying antennas) е само 1%.
    Когато я направят 40%, ще е революция, сега просто е поредната заявка, обещаваща надежди. Но нищо повече.
    Все пак, дано да успеят, защото ако това стане, за 10 години ще се смени парадигмата ни на енергийно произвоство, а оттам – и животът ни.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*