Пеперуда с прозрачни крила може да развие соларната енергетика

Соларна енергия? Всичко се върти около разходите и ефективността. Затова един технологичен пробив, който може да увеличи ефективността на слънчевите панели при разумна цена, е достоен за спечелване на тазгодишното издание на MADMEC – конкурс за проектиране на нови материали, организиран от Масачузетския технологичен институт. Любопитното е, че новото изобретение имитира крилата на пеперуда.

glasswing-butterfly.jpg.662x0_q70_crop-scale
Пеперудата със стъклено-прозрачни криле. Снимка: David Tiller, CC BY-SA 3.0

 

Пеперудата „Greta oto“, известна още като „пеперудата със стъклени крила“, действително има прозрачни крила – човек може да вижда през тях. В действителност, „първоначалната пречка пред прозрачността“ е разсейването на светлината, според авторите на книга за „Greta Oto“.

Светлината се отразява и разсейва, когато достига повърхността на слънчевите панели … както става и с компютърните екрани, фасадите на сгради и много други повърхности. В повечето случаи ние регистрирме това във вид на досадни отблясъци. Нерядко те дразнят очите ни. Но отразената от соларните панели слънчева светлина би могла да е еднан ова възможност за добив на енергия.

Ето тук идва ролята на пеперудата. Ученият от MIT Ал Обейди казва, че вдъхновението за откритието дошло от един прост въпрос: „Как в природата са решени тези проблеми?“ Защото, казва Ал Обейди, природата обикновено има доста интересни и ефективни решения .

Екипът решил да имитира нанаостълбчетата, които покриват крилата на пеперудата, с помощта на „прост, евтин и мащабируем“ процес, който включва полагането на оксид, маскирането му и отмиването на частици от материала. Този процес се използва и в производството на електроника, която използваме в ежедневието си. А това означава, че откритието може да помогне за създаването на икономически ефективно решение за покритие за слънчеви панели, без да са необходими много време или инвестиции.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*