Samsung по пътя на „хитрините“ на Volkswagen

Дизели, а сега и телевизори – измамите изглежда се роят.

Samsung обича да се хвали със своите „интелигентни“ телевизори. Е, може би те са малко „прекалено“ умни, за добро или за лошо. Рисувайки неприятен паралел със схемата за манипулиране на данните за емисиите при Volkswagen, сега Европейската комисия разследва южнокорейската компания, за да разберe дали нейните телевизори „са проектирани така, че да променят потреблението си на енергия, когато усетят, че ги тестват за енергийна ефективност“.

samsung-tv.jpg.662x0_q70_crop-scale

Samsung категорично отрече обвиненията. Фирмата посочи, че „осветяването на движението“ при нейните телевизори не е предназначено да заблуждава официалните тестове за енергийна ефективност, нито представлява устройство за измама“. От компанията твърдят, че технологията намалява яркостта на екрана в отговор на множество фактори от реалния свят и съдържанието, включително бързо движещи се кадри като екшън филми и спорт или по-бавно движещи се кадри като прогнозите за времето.

Няма място за сравнение с казуса с VW, посочиха от Samsung. „Това не е настройка, която се активира само по време на тестовете…. Напротив, тя е „нестандартна“ настройка, която намалява мощността, когато засече видео движение“. Не само това, но съдържанието, използвано за обследване на енергийната консумация, е проектирано от Международната електротехническа комисия, посочва производителят.

Въпреки това в лабораторията, където са тествани телевизорите, е установено, че енергоспестяващата функция се активира само по време на изпитванията в Международната електротехническа комисия (IEC) в тестови условия, но не и в реални условия на гледане. Предстои да видим какво ще установи разследването на ЕК.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*