Франция мисли за премахване на данъчните облекчения за дизела

Франция обмисля повишаване на данъците върху дизеловото гориво през следващите пет години, за да сложи край на неговото предимство пред бензина. Така страната се надява да насърчи шофьорите да избират по-чисти автомобили. Това обяви министърът на околната среда Сеголен Роял.

gasoline-175122_1280

Имиджа на дизела става все по-мрачен заради здравословните проблеми, ск оито се свързва това гориво. Картината стана още по-сложна след скорошните разкрития, че Volkswagen е фалшифицирала данните за емисиите от тестовете на своите дизели. Това поставя страни като Франция, които от години насърчават дизеловите автомобили, в неудобно положение.

Сеголен Роял, която отговаря и за транспорта, в последните седмици отхвърли призивите за забрана на дизела или прекратяване на данъчните облекчения. В неделя обаче тя подкрепи идеята за постепенно премахване на данъчните облекчения за този вид гориво.

„Ние трябва да започнем подготовката ни за отказването от дизела“, каза тя пред телевизията France 5. „В рамките на пет години трябва да прекратим данъчните облекчения за дизела“. Според Роял, данъкът за гориво, налаган върху дизела, в момента е с 0,15 евро на литър по-нисък от този за бензина.

Поетапното увеличаване на данъка върху дизела данъци ще бъдат обсъдени по време на дебата за бюджет 2016 и навярно ще се компенсират с данъчни облекчения за закупуване на превозни средства, работещи с по-чисти горива.

Дизеловите автомобии съставляват повече от половината от колите по френските пътища.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*