Соларни клетки, отпечатани на хартия?

Материалите за соларни панели стават все по-тънки с всеки изминал ден. Сега обаче учени от Технологичния институт в Масачузетс MIT са готови на нещо повече от познатото до този момент: отпечатване на соларни клетки върху хартия.

Ефикасността на този метод е много по-ниска в сравнение с познатите видове соларни клетки. Хартиените слънчеви клетки постигат ефикасност от около 1,5-2%, докто конвенционалните силициеви панели традиционно постигат около 15-20% ефикасност. Въпреки това учените посочват, че откритието е от голяма значимост и сега му предстоят години на усъвършенстване, преди да достигнат етап на комерсиализация.

Дори и ако ефикасността не се подобри значително, може да окаже, че евтиният и изобилен соларен материал може да е по-добро средство за събиране на слънчева енергия, с по-добър и ценово ефективен начин да събират енергия, особено ако става дума за портативна електорника.

Относителният ефект на химикалите и процесите, използвани в системата, също могат да се окажат интересен въпрос. Ако би имало по-малко вредни материали, използвани в една „отпечатана“ соларна клетка, ползите от това може да надделеят над недостига на ефикасност в сравнение с останалите, по-ефикасни, но по-токсични соларни системи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*