На колело през есента: няколко съвета за безопасност

Листата падат, слънцето залязва по-рано, вече е малко хладно – есента е тук. Запалените колоездачи продължават да карат велосипедите си и през зимата, но предвид нарастващия брой велосипедисти у нас не е лошо да имам предвид някои мерки за лична безопасност.

bike-437995_640

Проверявайте налягането в гумите. Разбира се, рядко се сеща човек за това, но налягането варира в зависимост от околната температура, а тя се мени доста в тези дни, особено при контакт с хладината на есенните вечери и сттудените настилки.

Светлините трябва да светят с пълна сила. Ако си нямате активни светлини, вече е време да си сложите. Светлата част от деня е по-къса, тъмната – по-дълга, чето е дъждовно и сумрачно – добре е да ви виждат отдалеч. Още повече в тези къси дни е доста по-вероятно мракът да ви свари, докато сте още навън.

Не подценявайте смяната на времето. Промяната на ритъма на живот, усещането за дезориентираност в първите дни след смяната на часовника, умората на работещите хора – всичко това допринася за повече инциденти на пътя, включително и с велосипедисти.

Бъдете готови за дъжд. Да те навали слаб дъждец през август може да бъде направо приятно, но не е така през октомври. Хубаво е в раницата винаги да има шал, шапка и ръкавици за защита, както и някакъв вид дъждобран – пончо за дъжд например. Най-добре е да е в светлъл, ярък цвят, а не черно или друг тъмен цвят.

Мокрите от дъжда стъкла на колите в съчетание с рано падащия мрак са много лоша комбинация – шофьорите по-трудно забелязват пешеходците и велосипедистите. Именно затова е важно да се нсоят светли дрехи, светлоотразители и активни светлини.

Карайте предпазливо. През есента земята е покрита с нападали листа от дърветата, които – особено когато са мокри – са много хлъзгави. Освен това не се вижда какво има под тях. Това може да доведе до неприятно подхлъзване и падане. Добре е да се избягва карането върху шума, особено ако се споделя едно и също трасе с автомобилите. По-добре е човек да закъснее няколко минути, отколкото да се пребие на пътя.

След всичко това някой може да каже, че е абсурдно да искаме от велосипедистите да се движат накичени със светлинки и бляскащи неща като коледна елха. Но трябва да признаем, че има нужда да сме по-внимателни към собствената си безопасност. Инвестицията в сиигурност никога не е излишна, грозна или смешна!

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*