За Земята: има ли капацитет за 8000 сгради в програмата за енергийна ефективност?

До момента само 50-60 сгради в цялата страна са включени в програмата за реновиране и повишаване на енергийната ефективност. Има ли наистина капацитет за реновиране на цели 8000 сгради през следващите години и защо? Как ще бъдат задължени или стимулирани собствениците да реновират, ако не искат, дори да им се предлага даром? Най-важното: има ли правителството план за погасяването на мобилизираните от МФИ средства и какви ще бъдат източниците на погасяване?

appartment-building-835817_1280

Тези въпроси отправиха чрез отворено писмо експертите на екологично сдружение „За Земята“ – Приятели на Земята България относно Национална програма за енергийна ефективност. Запитването им е адресирано до Найден Зеленогорски – председател на Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в 43то Народно събрание на Република България, Лиляна Павлова – министър на регионалното развитие и благоустройството, Томислав Дончев – заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, Екатерина Захариева – началник на кабинета на президента.

„От „За Земята” следим темата за енергийна ефективност в жилищни сгради от години и участваме с позиции и препоръки в работните групи по ОПРР. Приветстваме предстоящата програма за обновяваме на жилища, която планирате, но имаме и много резерви, както и дълъг списък с въпроси“, се казва в писмото. Еколозите имат няколко предложения.

„Предлагаме задължително изпълнението на програмата да се съчетае с някаква форма на самоучастие от собствениците на жилища – например фиксирана месечна вноска, която може да бъде съвсем символична (15-50 лв), която да се внася за много дълъг срок от време – например 15-20 години. Нивата на тази вноска не бива да надхвърлят ползите от спестените средства от енергия след реновирането.

Като второ условие за участие в програмата трябва да бъде задължителното събиране от страна на сградите на фонд за бъдещо реновиране.

За изплащане на инвестициите може да се заложи и на създаване на нови жилища и ателиета на покривите на съществуващи сгради, които конструктивно позволяват подобно надстрояване – с цел последваща продажба на жилищата, средствата от която, ще послужат за погасяване на заемите към МФИ.

МРРБ трябва да насърчава активното участие на собствениците на жилища в процеса на реновиране – от избора на мерки и изпълнители, до надзора на изпълнението. МРРБ може да разработи специални кратки ръководства за представителите на сградите, за да могат да участват в процеса на надзор на работата на изпълнителите и влаганите от тях материали и да сигнализират за нередности.“

Пълния текст на писмото може да прочетете тук.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*