Евродепутати отхвърлят закона, позволяващ отказ от вноса на ГМ култури

Европейските депутати отхвърлиха предложението, което щеше да позволи на страните-членки да ограничават или забраняват използването на вносни ГМ култури, които иначе са одобрени на ниво ЕС.

gmo-maize

Комисията по околната среда на Европейския парламент отхвърли проекта на закон с 47 срещу 3 гласа. Мнозинството твърди, че предложението е неприложимо и би довело до повторно въвеждане на граничен контрол.

Законопроектът бе разработен така, че да отрази законодателство, което позволява на страните-членки да се откажат от използването на генетично модифицирани култури, които иначе са одобрени за отглеждане в Европейския съюз.

По-голямата част от страните-членки на ЕС този месец поиска право на отказ за ГМ царевицата на Монсанто – единственият вид генно модифицирани семена, одобрени за отглеждане в ЕС.

В същото време има повече от 60 ГМ култури, които са одобрени за внос в блока. Докато одобренията от този вид покриват консумацията от хора и животни, на практика всички те се използват предимно за храната за животни, най-вече царевица и соя.

„Преобладаващото мнозинство в комисията не иска да застрашава вътрешния пазар. За нас съществуващото законодателство следва да остане в сила и страните-членки трябва да поемат своите отговорности и да вземат решения заедно“, каза председателят на Комисията по околна среда Джовани ла Виа.

Целият парламент се готви за гласуването на проектозакона на 28 октомври.

EuropaBio – лобистката група, която представлява ГМ индустрията – приветства гласуването.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*