Дийн Кеймън: Културната инерция е най-голямата пречка пред технологиите

Дийн Кеймън, най-добре известен като създател на скутера Segway, е достигнал до извода, че хората представляват много по-голямо предизвикателство за технологиите от… самите машини.

Кеймън, който ръководи фирмата за проектиране и дизайн „Deka Research and Development“, казва, че от своя многогодишен опит в сферата на технологиите е забелязал едно нещо: времето, което е нужно за разработването на нов продукт, бива „засенчено“ от това колко време е нужно за достигането му до пазара.

Сами по себе си технологиите се развиват доста бързо и то във всички сфери на живота. Получаването на необходимите регулаторни одобрения, разрешения и прочее документи е по-голямо предизвикателство. Но има нещо друго, което е много по-трудно за постигане – възприемането сред хората.

Недейте да си правите изводи за това колко бързо можете да постигнете успех по това колко време ще ви е нужно за да разработите технологията, казва предпремчивият бизнесмен. Въпросът, според него, е по-скоро в това колко време ще е небходимо на дадена култура – без значение за каква култура става дума – да се откаже от нещо старо, с което хората са свикнали, без значение колко недоволни са от това нещо, в полза на друго нещо – ново и различно. Емоционалният елемент, интелектуалният и културият модел, регулаторната инерция – всички тези фактори, взето заедно, оказват огромно влияние.

Повечето от успешните изобретения, които са се наложили в практиката, според Кеймън, всъщност заимстват един модел от една сфера и го прехвърлят в друга област.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*