САЩ “топва пръсти“ в бизнеса с офшорни вятърни ферми

Офшорните вятърни ферми генерират електричество край бреговете на Дания от 1991 г. Насам. Англия, Германия и други европейски страни последваха този пример, а след това и Китай, Южна Корея и Япония. Другояче стоят нещата в САЩ, където доскоро нямаше никакви офшорни вятърни паркове – нито в експлоатация, нито дори в процес на изграждане. Това обаче ще се промени скоро предвид началото на строителството на малка вятърна ферма край бреговете на Роуд Айлънд.

windrader-408596

Проектът Block Island Wind Farm в Роуд Айлънд обхваща 5 турбини с обща мощност 30 мегавата. Системата трябва да заработи през следващата година, произвеждайки достатъчно електричество за 17 000 домове. Този проект е само един от цял списък с подобни начинания, които в момента са в различни етапи на проектиране, преглед и одобрение.

Причините за изоставането от САЩ са различни, но горе-долу могат да бъдат приписани на високата цена на строителството, променящите се регулации, както и личното лобиране. Може би най-известният пример за последното е борбата на милиардер Бил Кох да спре проекта Cape Wind, който сега е в застой.

Това, което прави офшорните вятърни привлекателни, е фактът, че те винаги могат да разчитат на вятър – постоянния океан бриз. Товз е предимство пред наземните вятърни паркове, където ветровете са непостоянни, особено през летните месеци, когато времето може да бъде доста статично в зависимост от региона. Вятърните ферми в морето имат потенциала да създават повече енергия от турбините, разположени на суша.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*