Най-новата идея на Елън Мъск за електрически транспорт: свръхзвуков реактивен самолет

Elon_Musk_2015
Елън Мъск, снимка: Steve Jurvetson, CC-BY-2.0

Най-заетият човек на планетата навярно се е заловил с още един проект. Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Елън Мъск наскоро направи случаен коментар по време на интервю, който разбуни духовете в света на зеления транспорт. Musk има идея за свръхзвуков електрически самолет с някои невероятни способности.

Musk не се срамува да сподели убеждението си, че бъдещето на транспорта трябва да е на електрическа основа. Електрическите автомобили Tesla обаче са само началото. Серийният предприемач има визия за един свят, пълен с електрически транспортни възможности, от автомобили до самолети и кораби. Мъск заяви пред „Marketplace”, че иска да изгради “много готин свръхзвуков електрически самолет с вертикално излитане и кацане”, който ще бъде “нещо наистина забавно”.

Това не е първият път, когато Мъск споменава тази идея. Миналата есен по време на симпозиум на MIT той отвори темата кратко. След това обаче я отхвърли и отрече, заявявайки, че „умът му ще се взриви“. Като се има предвид, че това време беше, докато Tesla бе в разгара на изглаждането на някои инженерни проблеми с дългоочаквания Model X и сега, когато изцяло електрическият SUV е вече пуснат, Мъск може би иска да преоцени приоритетите си. Може би.

Единственият конкретен въпрос, който можем да си зададем сега, е дали свръхзвуковият електрически самолет ще е друг продукт Tesla или ще мине под шапката на SpaceX?

1 коментар

  1. А дано !В него ни е надеждата. На петролните тръстове не можем да разчитаме на това.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*