Южна Африка оприличи глобалното споразумение за климата на апартейда

Южна Африка разкритикува проекта на ООН споразумение за борба с изменението на климата и го определи като форма на „апартейд“ срещу развиващите се страни.

climate-change

Срещата на върха в Париж би трябвало да постигне глобално споразумение за борба с изменението на климата през декември. Миналата седмица преговорите по проекта на текста, които започнаха в Германия в понеделник, достигнаха до бурен дебат, където развиващите се страни заявиха, че техните искания са били изхвърлни от проекта, намален на 20 страници.

“Това е точно като апартейда,” заяви делегатът на Южна Африка Ножипо Джойс Мксато-Дизеко. Тя се изказа от името на група от повече от 130 развиващи се страни, включително Китай. “Ние се намираме в положение, в което по същество ние сме обезправени”, каза тя. По думите й, гледната точка на бедните е напълно игнорирана в документа.

Системата на апартейда в Южна Африка бе свалена през 1994 г., когато Нелсън Мандела стана първият чернокож президент на нацията.

Развиващите се страни заявиха още, че проектът, изготвен от двама висши дипломати, облагодетелства богатите нации. Той не подертава, че развитите страни трябва да поемат водеща роля в намаляването на емисиите на парникови газове и да предоставят много помощ и технологии за чиста енергия.

Лидерът на американската делегация Триг Тали каза, че новият текст може да послужи за основа за преговори. “Този документ съдържа много неща, за които повечето страни не могат да се споразумеят“, каза той. Богатите страни искат да се гарантира, че нововъзникващите икономики ще се ангажират с конкретни действия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*