Осло ще стане град без автомобили в центъра – до 4 години

Достъпът на автомобили ще бъде изцяло забранен в центъра на Осло до 2019 г. Това следва да помогне за намаляване на замърсяването. Решението е на местните политици, които заявиха, че това ще бъде първата цялостна и постоянна забрана на автомиблите в европейска столица.

oslo-338254_1920

Новоизбраният градския съвет, съставен от Партията на труда, Зелените и Социалистическата левица, заяви, че плановете ще са в полза на всички граждани, въпреки страховете на магазинерите, че това ще навреди на бизнеса им.

“Ние искаме да има център без автомобили”, заяви Лан Мари Нхуен Берг, главен преговарящ на Зелената партия в Осло. „Искаме градът да стане по-добър за пешеходците, за велосипедистите. Това ще е по-добре и за магазините, и за всички“. ще бъде по-добре за магазини и всички.”

Съгласно плановете, съветът ще построи най-малко 60 километра нови велосипедни алеи до 2019 г., когато е датата на следващите местни избори. Съветът предвижда още да осигури “масивен тласък” на инвестициите в обществения транспорт.

Автобусите и трамваите ще продължат да обслужват центъра на града. Ще бъдат предвидени и специални условия за автомобили, превозващи хора с увреждания и превозни средства, превозващи стоки за магазините.

Градският съвет на Осло ще проведе консултации, проучване на опита на други градове и тестови изпитания, съобщиха от трите партии.

Няколко европейски столици до този момент са въвели временни забрани за автомобили в своите градски центрове, включително и Париж миналия месец. Някои от тях, като например Лондон или Мадрид, имат такси за достъп с цел ограничаване на автомобилния трафик в центъра.

Осло има около 600 000 жители и почти 350 000 автомобила в целия град. Повечето собственици на автомобили живеят извън центъра на града, но в рамките на Осло.

1 коментар

  1. Ами ако това стане в Бг-то, аууу, къде ли ще паркират мутрите мерцедесите.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*