Далай Лама: изменението на климата унищожава “покрива на света”

Лидерите на Тибет, сред които е и Далай Лама, заявиха, че две трети от ледниците в планината, която им е родина, могат да изчезнат до 2050 г. заради климатичните промени. Те поискаха дял в международните преговори за климата по-късно тази година.

tibet-952689_1920

Тибетското плато, което има най-голямото съдържание на лед извън Северния и Южния полюс, е подложено на въздействието на повишаващите се температури с 1.3 градуса по Целзий през последните пет десетилетия. Това е три пъти над средното в световен мащаб.

Тибет, където средната надморска височина е над 4000 метра, е особено уязвим на въздействието на изменението на климата. Затоплянето вече разтопява ледниците там. Те са източник на вода за реките, които правят възможен живота на около 1,3 милиарда души.

“Тибетското плато трябва да бъде защитено, и то не само за тибетците, но и за здравето на околната среда и устойчивото развитие на целия свят”, заяви Далай Лама, заточен будистки лидер на Тибет.

“Жизненоважен колкото Арктика и Антарктика, това е „Третия полюс”, каза той в изявление, издадено от индийския станция Дарамсала, където се намира тибетското правителство в изгнание откакто Далай Лама избяга от родината си през 1959 г.

Лидерите на Тибет заявиха, че искат ефективно споразумение за климатичните промени и също така че искат да имат думата при преговорите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*