Слънцезащитните мазила тровят коралите и убиват рифовете

sun-bed-755943_1920Ако не използваш слънцезащитни кремове на плажа, лошо. Ако използваш – пак лошо. Оказа се, че една често използвана съставка на слънцезащитните продукти е токсична за коралите и съсива рифовете по света – според ново изследване, публикувано във вторник.

Оксибензон – химикал, който филтрира ултравиолетовите лъчи и който е наличен в 3500 марки слънцезащитни продукти от цял ??свят – може да бъде фатален младите корали. Той е вреден и за възрастните корали, когато е във високи концентрации, според изследването, публикувано в “Архиви по замърсяване на околната среда токсикология”.

Международния изследователски екип, провел проучването, водена от Крейг Даунс, е открил най-високите концентрации на оксибензон около кораловите рифове, които са най-популярни сред туристите, особено тези в Хавай и Карибския басейн. Самият Даунс, който е от научната организация с нестопанска цел Haereticus Laboratory Environmental, казва, че това явление обяснява защо учените не виждат бебета-корали в много от популярните рифове в курортните райони.

Оксибензонът променя кораловата ДНК. Това прави коралите по-податливи на потенциално фатално избледняване и действа като разбивач на хормоналната система, което кара бебетата-корали да се свиват в собствената си скелет и да умират, според констатациите.

Между 6000 и 14 000 тона слънцезащитен лосион се озовават в районите на кораловите рифове райони всяка година, много от които съдържащ оксибензон.

Вредните ефекти се наблюдават и при корали, където има ниски концентрации на оксибензон – едва 62 частици на трилион, което е еквивалентно на една капка в шест и половина басейна с олимпийски размери. В Хавайския и Карибския басейн концентрациите са 12 пъти по-високи, според изследването на морската вода.

Освен, че са токсични за коралите, слънцезащитните масла са опасни за здравето на човека, а освен това за отровни и цялата морска екосистема.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*