Фракингът кара изоставените кладенци да изпускат метан

Хидравличното разбиване при добив на шистов газ може да накара изоставените петролни кладенци, разположени в близост, да изпускат метан. Това сочи проучване, публикувано във вторник в журнала Water Resources Research (Изследвания на водните ресурси), загатвайки за един потенциално голям източник на нерегистрирани емисии на парникови газове.

Изследователите от Университета във Върмонт са анализирали част от щата Ню Йорк, покриващ находището на шистов газ „Марцел”, в опит да определят вероятността един нов сондаж да си взаимодейства с някои от вече съществуващите хиляди други сондажни дупки наоколо.

fracking-699657_1280

„Средната оценка за вероятността за цлия регион на Ню Йорк, обхващащ шистовото находище Марцел, варира от 0,00% до 3,45%”, според проучването. То предполага, че резултатите могат да имат много широкообхвтни последици в национален мащаб.

Изследването сочи, че петролните и газови компании могат да намалят вероятността от провокиране на течове на метан, ако се стремят да идентифицират местоположението на изоставените кладенци преди всака нова фракинг дейност. Това обаче е много трудна задача поради големия брой немаркирани изоставени кладенци из САЩ.

Изследователи от университета в Принстън миналата година публикувахадоклад, който показа, че изоставените кладенци в Пенсилвания излъчват средно по 0,27 кг метан на ден. Това проучване обаче не посочваше какво се причинява изтичането на газ.

Метанът е един от най-мощните парникови фазове, тъй като затопля климата най-малко 80 пъти повече, отколкото същото количество въглероден диоксид в рамките на 20-годишен период.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*