Нациите от ОПЕК се готвят да се присъединят към климатичния план на ООН

Страните-членки на ОПЕК Иран и Саудитска Арабия, едни от най-големите източници на емисии на парникови газове, все още предстои да представят национални стратегии за справяне с изменението на климата. Те казват, че ще сторят това преди срещата на върха на ООН през декември – в знак на разширяване на участието на световните сили дори и от страна на производителите на петрол.

pumpjack-591934_1920

Повече от 150 правителства от почти 200 държави в света вече са подали планове за ограничаване на емисиите на парникови газове – предимно от изкопаеми горива – и адаптиране към промените в климата. Тези планове са градивни елементи на очакваното споразумение, което трябва да се постигне на срещата на върха в Париж от 30 ноември до 11 декекмври.

По време на последния кръг от подготвителни преговори в Германия делегати от страните-членки от ОПЕК Иран, Саудитска Арабия и Нигерия, както и други страни като Пакистан и Египет, заявиха пред репортери, че всички ще представят свои планове за опазването на климата преди срещата в Париж.

С това страните, които са подали национални планове, ще се увеличат до 90 процента от всички участници, в сравнение с постигнатите 87 процента към неформалния краен срок на ООН, който беше 1 октомври. Новината успокоява и тревогите, че страните от ОПЕК остават в периферията на плана, който “заплашва използването на изкопаеми горива”.

“Налице е чувството, че всички са на борда. Мисля, че това е голяма промяна и предвещава доста добро за срещата в Париж,” каза Дейвид Васков от Института за световните ресурси (WRI).

Въпреки това много от националните планове за действие отвъд 2030 са неясни. Липсва споразумение между самите страни от ОПЕК по този въпрос.

В четвъртък Обединените арабски емирства станаха третият член на ОПЕК, след Алжир и Еквадор, представили план. ОАЕ заяви, че първоначално ще увеличи дела на ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници в своя енергиен микс до 24 процента до 2021 г.

Иран, която е номер 10 производител на парникови газове в света, също не е представила план. Страната твърди, че че “ще бъде в състояние да направи много повече за ограничаването на емисиите, ако западните сили бързо вдигнат санкциите, наложени й заради нейната ядрена програма”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*