Евтин материал от портокалови кори може да премахва живака от океаните

Живачното замърсяване е проблем за почти всички водни пътища по света. Много от дълбоководните риби вече съдържат в телата си нива на живак, които пораждат у хората, ядящи такава риба, здравословни проблеми и по-нисък коефициент на интелигентност у деца. Въпреки нарастването на проблема, все още няма начин да премахване на опасния елемент от водата – особено в такива големи мащаби.

Polymer-block

Изследователи от Университета “Флиндерс“ в Австралия обаче са изработили материал, който може да направи точно това. Те са направили материала от промишлени отпадъци и изхвърлени портокалови обелки. Полимерът, мек и подобен на желе, известен като “серно-лимонен полисулфид”, може да изсмуква живака от водата. В рамките на този процес той си променя цвета. Новият материал е много евтин и разчита само на продукти, които се изхвърлят ежедневно.

Полимерът е направена от сяра – вещество, от което се проивеждат по 70 милиона тона всяка година, и лимонен – съставка, която се намира главно в портокаловите кори, каквито се изхвърлят в количества от порядъка на 70 хиляди тона годишно. Когато материалът, обикновено тъмно червен на цвят, влезе в контакт с дори малки количества живак, той веднага става жълт, започвайки да поглъща метала. В този смисъл изобретението на учените от Австралия може да се използва и като сензор за състоянието на околната среда.

Планът на изследователите сега е да намерят начин да филтрират водата в промишлените водопроводи с този материал. Те мислят и за това как да го произвеждат на блокове, които да могат да действат като “гъба” в замърсени водни пътища или направо в океана. Екипът също така вярва, че може да използва изобретението си за пречистване на почвата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*