Супер-тъмен материал променя цвета си, за да увеличи соларната енергия

Световният рекорд за чернота се държи от материал, направен от въглеродни нанотръбички, които поглъщат 99,8% от светлината, когато биват положени в слий с дебелина един милиметър. Но един друг наноматериал, състоящ се от малки „чукчета“, изработени от злато, е постигнал също толкова плътна чернота – а изследователите са открили, че – с малко допълнение – той може и да отразява който и да е цвят, който изберем.

dn28363-1_800

Андреа Фраталочи от Университета по наука и технологии „Крал Абдула” в Саудитска Арабия бил вдъхновен от бръмбари, чиито тънки черупки отразяват всички дължини на вълните на светлината, благодарение на което изглеждат по-бели от който и да е изкуствен материал. Фраталочи се зачудил дали ефектът може да бъде “преобърнат“. Той проектирал теоретична система, състояща се от малка вдлъбната черупка, прикрепена към дълга тръбичка, предназначена за насочване на вълните. Ако би могла да се изгради подобна структура, то светлината ще влезе в черупката и след това ще премине по тръбата, без да може да излезе навън. След това, използвайки “плазмоника“ – материал, който канализира светлината по различни пътища – Фраталочи въвел в своя проект златните “наночукчета“.

При дебелина едва една стотна от милиметъра този материал абсорбира 98,43 на сто от светлината. Това ниво на поглъщане означава, че материалът може да се нанася върху други повърхности подобно на боя, за да преобразува светлината в топлина. Тъй като златото е отличен проводник, то може да пренася топлината по-ефективно от въглеродните нанотръби. Когато пък към този материал се добави просто багрило, неговото поведение се променя драстично: вместо да абсорбира светлинната енергия и да я излъчва под формата на топлина, материалът я излъчва отново като светлина, но само на една честота.

Изобретението може да подобри ефективността на фотоволтаичните клетки, които работят най-добре с точно определени честоти на светлината.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*