Мароко иска да добива 50% електроенергията си от ВЕИ до 2020 г.

Мароко има ужасно много слънце, ужасно много пустиня и ужасно голям дял на вносните горива (94% от енергийните нужди на страната се покриват от вносни горива). Eто защо, както съобщава The Guardian, правителството на Мароко е решило да изгради огромна концентрирана слънчева електроцентрала в пустинята близо до град Уарзазат – една от общо четири електроцентрали, които- когато бъдат завършени – ще имат производствена мощност от 580MW. В комбинация с вятъра на страната и усилията за построяване на водноелектрически съоръжения, амбициозният соларен проект на Мароко би означавал, че страната ще генерира близо 50% от електроенергията си от възобновяеми източници към 2020 г.

renewables_1

Фаза 1 проекта – 160-мегаватовият Noor 1 – ще започне производство на електроенергия през следващия месец. Системата ще има капацитет за съхранение на енергия чрез стопилка, което ще позволява до 3 часа производство на електроенергия след залеза на слънцето. Фази 2 и 3 ще имат капацитет до осем часа съхранение. Това означава, че слънчевата енергия наистина ще може да се използва за захранване на домовете денонощно. Работи се усилено и по подобряване на междусистемните връзки между отделните страни и между континентите, които продават излишъка от електроенергия към съседните страни и Европа.

Освен самия мащаб на инициативите, това, което е толкова впечатляващо в случая с Мароко, е колко бързо се предвижда да се реализират проектите. Кои други видове мощности могат толкова драстично да променят енергийния микс на една страна само за няколко години?

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*