Как красивият маникюр трови хормоналната ни система тихомълком

Красивите нокти могат да се окажат опасни за здравето – те тровят хормоналната система тихо и неусетно.

Едно съединение, което се използва като пластификатор при мебели пожарозащитни системи – трифенилфосфатът (накратко TPHP) – се свърззва с нарушенията на хормоналната система и репродуктивните способности при хората, както и затлъстяване и други здравословни проблеми. Този химикал се съдържа в немалко лакове за нокти, установи ново изследване наскоро. Анализът на учените показва, че TPHP навлиза директно в тялото по време и след нанасяне на лака.

fingers-376812_1920

TPHP се използва в много продукти като пластификатор, т.е. вещество, което прави твърдите материали по-гъвкави и еластични. Наличието му в лаковете за нокти е изненада, тъй като на етикетите им не среща информация за наличие на трифенилфосфат.

Ново изследване, проведено от д-р Йохана Конглтън – старши учен в EWG, и д-р Хедър Стейпълтън – доцент в Университета Дюк – е започнало с тестването на 10 лака за нокти, проверени за наличие на TPHP. На нито един от тях не е било написано, че съдържа химикала. Учените обаче установили наличие на това вещество в 8 от 10-те лака.

“Производителите вероятно добавят TPHP като пластификатор, за да направят своите гланцови лакове по-гъвкави и издръжливи. Концентрациите в осемте лака за нокти с TPHP варираха от 0,49% до 1,68% от теглото. Прозрачните лакове обикновено съдържат повече TPHP от цветните“, гласи съобщението на EWG.

manicure-870857_1920

По време на втората фаза на изследването, чийто автори са д-р Емма Менделсон и Хедър Стейпълтън, учените работили с 26 доброволци, които оцветили изкуствени нокти с лак, използвайки ръкавици. След това те дали проби от урина за тестване за наличието на дифенилфосфат – веществото, което се синтезира в тялото, когато организмът метаболизира TPHP. В сравнение с уринните проби, взети преди нанасянето на лака, нивата на DPHP “не се променили значително”.

Не такъв бил резултатът при нанасянето на лак върху живи нокти. В следващата част от експеримента доброволците трябвало да оцветят собствените си нокти с лак. Тогава изследванията установили, че в рамките на 10 до 14 часа след лакиране нивото на DPHP в урината се увеличава седем пъти! Това накарало учените да стигнат до извода, че „лакът за нокти може да бъде важен фактор при краткосрочното излагане на TPHP” и че за редовните потребители на лак за нокти “излагането на TPHP може да бъде опасно в дългосрочен план”.

Изводът е неизбежен: всяко момиче, което украсява ноктите си с лак, има доволно голям шанс да повлияе на ендокринната си система, обобщава д-р Хедър Уайт от EWG.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*