Намаляването на едрите бозайници лишава екосистемата от ценни хранителни вещества

africa-275957_1920Изчезването или намаляването на популациите на едрите наземни и морски бозайници, започнало в края на последния ледников период и продължаващо и до днес, лишава екосистемата от жизненоважен източник на подхранващи вещества , добивани чрез генерираните от тези едри животни тор, урина и – след смъртта им – разлагащи се тела. Това разкри ново проучване, публикувано в понеделник.

Учените казват, че едрите бозайници, включително китове, мамути, мастодонти, носорози, големи броненосци, както и морски птици и мигриращи риби като сьомгата, играят ключова роля за плодородието на земята. Те разпространяват хранителни вещества из океани, реки и дълбоко във вътрешността на земята.

“В миналото големият брой свободно бродещи животни са осигурявали тези хранителни вещества така, че да са по-равномерно разпределени, като по този начин са увеличавали плодородието в световен мащаб“, казва екологът от Университета в Оксфорд Кристофър Доути.

Чрез пътуване на дълги разстояния тези едри бозайници са транспортирали и рециклирали ценни хранителни вещества като фосфор и азот до отдалечени екосистеми, повишавайки тяхната производителност. Тази способност за разпространяване на хранителни вещества от концентрирани източници в сушата и морето към други екосистеми се е понижила до едва 6% спрямо предишните си нива, показва проучването.

“В известен смисъл Земята е била земя на гиганти, преди хората да колонизират планетата”, каза Джо Роман, биолог от Университета на Върмонт.

Около 150 вида едри бозайници са изчезнали преди около 10 000 години, най-вече заради комбинацията от човешкия лов и изменението на климата, казва Роман.

От 48 вида от най-големите растителноядни сухоземни бозайници, живели живи по време на ледниковия период, включително 16 вида слонове и техните роднини, девет вида носорози и осем гигантски ленивци, днес са останали само девет, като нито един от тях не е оцелял в Северна и Южна Америка.

Преди търговския китолов да намали световните популации от китове с до 90 на сто през последните векове, китовете и другите морски бозайници са транспортирали ежегодно около 340 000 тона фосфор от дълбочина от около 100 метра, където те се хранят, към осветените от слънцето плитчини на океана, изчисляват учените.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*