Слънчева система за пречистване на вода жъне успех в мексиканско село

Отдалеченото село Ла Манкалона в джунглата на Мексико, на полуостров Юкатан, се е превърнало от място, където чистата вода е оскъдна, бутилирана вода – скъпа и газираните напитки – по-евтини от водата, в място, където хората имат надежден източник на пречистена вода и печеливш бизнес – само за две години.

mexican_village_solar_water.jpg.662x0_q70_crop-scale

Тази положителна промяна е резултат от труда на учени от MIT, създали за пречистване на водата чрез слънчева енергия. Селото се оказало първото, което изпробва метода.

Системата за обратна осмоза се състои от два фотоволтаични слънчеви панела, които захранват набор от помпи, изтласкващи застояла кладенчова вода и събрана дъждовна вода през полу-порести мембрани, които филтрират и пречистват водата. Системата произвежда около 1000 литра чиста вода на ден за 450-те жители на селото.

Ла Манкалона била избрана за тестовата систе поради липсата на чисти водоизточници и нейното изобилно целогодишно слънцегреене. Селото има и друг ценен актив: неговите жители са предимно земеделски стопани, които са много сръчни и биха могли да поддържат системата самостоятелно.

„Когато живееш в такъв селски район, трябва да си правиш всичко сам“, казва изследователят от MIT Худа Еласад. „При фермерството, ако нещо не е наред с кладенеца ти, запретваш ръкави и си го поправяш сам, защото никой няма да пие път сред джунглата, за да ти го поправи. Затова е са многос ръчни. Това ни позволи лесно да ги обучим“.

Жителите бързо се научили как да управляват и поддържат системата сами. Ежедневното поддържане варира от смяната на ултравиолетовите компоненти и филтри до тестването на качеството на водата и смяната на батериите. Фермерите просто се свързват с местните доставчици, когато се нуждаят от нови части.

Селото е превърнало системата в бизнес, продавайки 20-литрови бутилки с вода за жителите при договорена цена от 5 песос, което е далеч по-евтино, отколкото цената от 50 песо за бутилките с вода, които преди това трябвало да купуват от магазин, намиращ се на един час път. Селото добива 49 000 песос на година от този бизнес. Създаден е комитет, който отделя част от постъпленията за поддръжка на системата. Останалата част отива обратно а общността. Вече са налице планове да започне продажба на вода за туристите, които идват да посетят близките руини на маите.

Изследователите се радват да видят как тяхното изобретение не само осигурява удобство за жителите на селото, но и променя социалния им живот, тъй като се оказва нов източник на приходи за селото. Вълнуващ е и здавословният ефект на системата върху местните хора. Доскоро те са пиели предимно газирани напитки, а сега ги заменят с чиста вода.

Учените MIT сега обсъждат как може тази система да послужи за осигуряване на чиста вода за болници, училища, хотели и други важни социални места, за да помогне за увеличаване на здравето и благосъстоянието на тези области.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*